woensdag 6 april 2016

De geboortedag van....

Rafaël 

Elke dag is wel de verjaardag van een grootheid uit de geschiedenis. In deze rubriek belichten we het leven van bekende en minder bekende mensen.


De grote kunstenaar uit de Renaissance werd geboren op 6 April 1483 in Urbino, een belangrijke kunststad in Midden-Italië. Zijn vader bracht hem het schilderen bij en de jonge Rafaël bleek talent te hebben. Hij ging van 1500 tot 1504 in de leer bij de schilder Perugino en kreeg hierna zijn eerste opdrachten waarbij zijn stijl nog niet goed te onderscheiden was van dat van zijn leermeester.

In 1504 vertrok hij naar Florance. Daar kwam hij er achter dat zijn stijl ouderwets was maar Rafaël leerde razendsnel en paste zich snel aan. Hij werd enorm beïnvloed door Da Vinci en schilderde in deze tijd vooral Madonna’s.
 De 'school van Athene'
Bron
Zijn werk was ook bij de paus niet onopgemerkt gebleven. In 1508 vroeg hij Rafael naar Rome te komen. Hij ging daar, net zoals Michelangelo, aan de slag. Hij schilderde fresco’s waaronder de alom bekende ‘school van Athene’, waar hij, zo wordt gezegd, zichzelf ook in verwerkte. Om het groot aantal opdracht af te krijgen begon Rafael assistenten en leerlingen aan te nemen. Hij kreeg namelijk zelf steeds meer en veelzijdigere opdrachten. In 1514 nam hij de bouwleiding van de Sint Pieter over van Barmante, die overleed. Terwijl hij belast was met deze grote taak ging hij nog door met schilderen, al ontwierp hij meestal alleen het schilderij en liet hij de uitvoering over aan zijn leerlingen of medewerkers.


De grote schilder kwam helaas veel te vroeg aan zijn einde. Hij stierf op 37 jarige leeftijd in Rome. Toch is hij een van de grootste schilders van de hoge Renaissance. Hij word nog steeds geroemd om het perfect toepassen van naturalisme en zijn oog voor symmetrie. 

Wist je dat ? 
- Hij veel vrolijker en opgewekter was dan de Da Vinci en Michelangelo.
- Hij in 1518 een wijngaard kocht en daar verbleef tot aan zijn dood. 
- Hij stierf op 6 April 1520, dit was niet alleen zijn 37e verjaardag maar ook goede vrijdag dat jaar. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten