donderdag 7 april 2016

Throwback Thursday

Terug naar …. 

Tennessee 1862 : De slag bij Shiloh


Het is 7 April 1862, gisteren hadden zowel de Noordelijke als de Zuidelijke staten al 8500 manschappen verloren.
Het is allemaal begonnen met een verassingsaanval van de Zuidelijke staten een dag eerder,  die hun kans schoon zagen toen de troepen van de Noordelijke staten zich in een benader positie bevonden. Ze stonden met de rug naar de rivier de Tennessee en rechtsvoor hen lag een moeilijk begaanbaar moeras. Generaal Johnston zag zijn kans schoon en besloot de Noordelijke troepen aan te vallen. Het werd de bloedigste slag die de Amerikaanse burgeroorlog tot dan toe gekend had.
Onder de doden die op de eerste dag gevallen waren, was ook generaal Johnston. Toch hadden de Zuidelijke troepen het er op de eerst dag goed vanaf gebracht, ondanks het ontbreken van een goed doordacht plan. Maar het tij keerde volledig op de tweede dag.

Aan het begin van een tweede dag vechten wist de vervanger van Johnston, generaal Beauregard, niet dat hij over te weinig voorraden en te weinig mannen beschikte. Ook kwam de tegenaanval van de Noordelijke troepen onder leiding van Generaal Grant als een verassing. Aan deze verassing kon de generaal van de Zuidelijken geen weerstand bieden. Hij had op 7 April ruim 10.000 soldaten verloren en van zijn voorraad munitie en voedsel was ook niet veel meer over. De troepen van de Zuidelijken trokken zich terug en werden niet achtervolgd door de Noordelijken. Zo kwam de slag bij Shiloh na twee dagen tot een einde.

Wist je dat?
- Ondanks de overwinning werd generaal Grant zwartgemaakt in de media. Hij werd beschuldigd van dronkenschap tijdens de veldslag. Van zijn aftreden kwam het echter niet omdat hij volgens Lincoln te belangrijk was voor het Noordelijke leger.
- De kerk van Shiloh werd vernietigd tijdens de slag.

- De slag bij Shiloh tot dan toe de meest bloedige slag was uit de geschiedenis van de verenigde staten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten